Извънредни новини

В Карлово бяха почетени жертвите на комунистическия режим 

Денят се отбелязва на 1-ви февруари по предложение на президента Жельо Желев

  В Карлово поклонението се състоя пред мемориала, посветен на загиналите от политическото насилие след 09.09.1944 година. Глави пред паметта на осъдените от така наречения „народен съд“ сведоха заместник-кметът на Общината Антон Минев, председателят на ОбС  Доньо Тодоров, секретарят Стефан Стефанов, общински съветници, общественици, потомци на жертвите на комунистическия режим. 

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на избитите без съд и присъда и положиха цветя пред паметния знак.

„Хиляди са избити без съд и присъда. Няма населено място в Община Карлово без жертви на комунистическите репресии. Ние трябва да помним! Трябва да помним и онези събития, и хората, станали жертви тогава!”, посочи  зам.-кметът Антон Минев. Той припомни, че през 1944-1945 година т.нар. „народен съд“ издава хиляди смъртни присъди, с които е избит политическият, военен и интелектуален елит на България. На смърт са осъдени тримата регенти – принц Кирил, Богдан Филов и генерал Никола Михов, осем царски съветници, 22-ма министри от правителствата след 1941 година, 67 народни представители, 47 генерали и висши офицери.

„Има дати в историята на човечеството, които трябва винаги да се помнят – за да ни държат будни и в готовност. За да не се забравят.Днес е една от тези дати. Бог да прости всички мъченици на това потресаващо безумие!“ Това каза Мариана Караиванова, която е правнучка на народния представител от Карлово Стефан Караиванов, разстрелян на 1 срещу 2 февруари 1945 г. заедно с принц Кирил, Богдан Филов, регентите, 22 министри и още 66 депутати.

Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се отбелязва на 1 февруари по предложение на президентите на Република България Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002).

Не пропускай

Продължава кампанията за набиране на средства за ремонт на НЧ “Христо Ботев” Калофер

Предстои третият благотворителен базар В града на гениалния поет и революционер Христо Ботев, за трети …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *