Извънредни новини
Screenshot

В Казанлък бе представен първия регистриран автомобил на водород у нас

Друго предимство на машината е, че почти всичко се рециклира напълно, няма голяма и тежка батерия.

Сред основните предимства при водородните електромобили е тяхната ресурсна устойчивост. Това каза доц. Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките (БАН), който представи първия регистриран в страната водороден електромобил.

Автомобилът бе представен в двора на Професионалната гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък, предаде кореспондентът на  БГНЕС в региона.

Сред основните предимства на електромобила е че няма намаляване на пробега при тежки зимни условия. Зареждането на автомобила става с водород при налягане до 700 бара. При комерсиална станция автомобилът се зарежда за около три минути, а пробегът е между 500 и 600 километра.

Друго предимство на машината е, че почти всичко се рециклира напълно, няма голяма и тежка батерия.

Основно предизвикателство пред по-масовото навлизане на водородната електромобилност са зарядните станции. В момента в страната има само една, тя е част от Центъра по компетентност „Хитмобил. Има регламент за разгръщането на инфраструктурата за алтернативни горива, според който до 2030 година по основната пътна мрежа и на всеки градски възел в държавите членки на Европейския съюз трябва да бъде изградена такава инфраструктура, което ще бъде една значителна и важна крачка за по-бързото разгръщане на този тип транспорт, каза доц. Бурдин.

БГНЕС

Не пропускай

Радев: Маските паднаха, правителството в Скопие се страхува да признае “българин” и “българско”

Маските окончателно паднаха. Новото правителство в нашата съседка ясно показа, че най-големият страх на политическата …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *