Извънредни новини

В Карлово се проведе Празник на лавандулата

За десета поредна година в края на месец юни Община Карлово организира Празник на лавандулата, с който почита ароматната етерична билка

Празникът започна в лавандулово поле с ритуал „Жънене на лавандула“, пресъздаден от местни самодейци. На площад „20-ти юли“ туристите и гостите на града се потопиха в празничната атмосфера с фолклорна програма, базар „Алея на лавандулата“ и работилница „Българските занаяти“. В парка зад Общинска библиотека „Д-р Иван Богоров“ бе експонирана изложба от рисунки.

Кулминацията бе в къща „Бухалов хан“, където приветствие към присъстващите отправи Феята на лавандулата Йоанна Стоянкина. След самодивския танц „Еньова буля“, желаещите минаха през сплетения от билки и цветя „Еньов венец“. В автентичен стил бяха демонстрирани лавандуловарене и печене на хляб в подница.  

В Исторически музей Карлово туристите присъстваха на демонстрации на лавандуловарене и месене на обредни хлябове. Дегустирани бяха продукти от лавандула. На специален чарк, който се намира в музея, бе показано автентично плетене на гайтани – типичен в миналото карловски занаят, с продуктите от който местните жители успешно са търгували. 

В ароматната празнична атмосфера на билки и цветя се потопиха заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев, стотици туристи и гости на Карлово. Приятна изненада за присъстващите бе подарък от натурална лавандулова вода, осигурена от „Еко Розова долина“ гр. Клисура. 

Вечерта в лятното кино е организирана музикална програма с участието на танцово студио „Ла Кукарача“, Вяра Василева, Дария Димитрова, Александра Арабаджиева, рок групите „Angels“, „The Newbies“ и „Кристални души“.

Не пропускай

Писателката Здравка Евтимова е носителят на Националната литературна награда “Иван Вазов”

Председател на комисията бе зам.-кмета на Сопот Калина Чилингирова Комисия с председател зам.-кметът на Сопот …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *