Извънредни новини

Граждани на Сопот: Положението с ремонта на централния площад е тревожно

Те представиха доклад и снимков материал за некадърно изпълнение на ремонта

Гражданите на Сопот са изключително възмутени и притеснени за извършения до момента ремонт на централния площад, защото той е лицето на града. 

Над 1,4 млн.лева бе теглен като заем от Общината за преустройството на площада и тези средства трябва да се връщат от  данъкоплатците.

“Заявяваме, че няма да дадем и стотинка. До момента по-некадърно изпълнен проект не сме виждали. Положението е потресаващо.

Почти всички строителни дейности са изпълнени некачествено, паважната настилка на ул.”Васил Левски” е пропаднала, трошена каменна настилка по проекта отсъства.

Плочите от гранит за шапка по западната страна на подпорната стена не са плътно залепени. Стените на вадата, отвеждаща течащите води до къщата на Иван Вазов е некачествено отлята. Настилките не са изпълнени върху основа от валиран трошен камък 15 см, както е предвидено по проекта”, стана ясно по време на срещата.

От снимковия материал става видно още, че  стъпалата на стълбищата на входа на читалището са изпълнени с различна височина. Абсурдното е, че те са направени с обърнат наклон и при всеки дъжд се пълнят с вода. Компрометирано е изпълнението и на  50 кубиковия резервоар за вода пред паметника на Вазов. Той няма хидроизолация и защитна замазка на резервоара за оборотна вода предвидена по проект , поливната система  не е изпълнена.

Ако нередностите не бъдат отстранени, съществуват  и много рискове за безопасността на хората. Има вероятност от пропадания и срутвания на плочките. 

Хората поискаха от кмета Станислав Стоенчев много отговори и  документи, сред които коя е фирмата изпълнител, има ли сключен договор за надзор, ако има кой е осъществил надзора, осъществяван ли е инвеститорски контрол,  има ли сключен договор за авторски контрол на обекта, има ли направени констатации от местната власт.

Кметът даде много оскъден отговор пред присъстващите  като каза, че договора е сключен на 5.6.23, платен е 50% аванс около 717 000 лева, други средства не са изплащани и има сключен договор с надзорна фирма.

Общинският съветник и предишен кмет Деян Дойнов посочи, че предстои да сезират Прокуратурата и, че всички прозрачни процедури са били проведени, но визията и обхвата на проекта не са тези.

Гражданите поискаха в най-кратки срокове отговори на поставените въпроси и да бъде създадена  временна комисия в Общинския съвет, която да се ангажира с казуса. Организаторите на срещата заявиха, че след като получат отговорите от общинския кмет ще информират цялата общественост.

Не пропускай

Поредно постижение на Аника  Атанасова от Карлово

18-годишната карловка спечели сребърен медал на националния шампионат по бягане с препятствия Аника Атанасова от …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *